fbpx

Arbeidet bak én kopp kaffe

Kaffe konsumeres i store volum hver eneste dag. Norge ligger på en god andreplass etter Finland på hvor mye som drikkes per innbygger. I Norge er det 9.9 kilo per innbygger i løpet av et år. Det man sjeldent tenker på er all jobben som ligger i bakkant av en kopp, og om kaffearbeiderne får betalt det de fortjener for arbeidet. For det er dessverre ingen selvfølgelighet.

Det er mye jobb bak en kilo kaffe. Det er mange hender i arbeid. For å få en kilo kaffe håndplukkes det hele 5000 bær (!)

De beste kaffebønnene finner du høyfjellet i Sør-Amerika på 1500m høyde. Her finner du små familiegårder som produserer kaffebønner og som har gjort det i generasjoner. Det er her i høyfjellet du finner du kunnskapen om hvordan du dyrker fram de beste kaffebønnene og den beste kaffen.

Dessverre er kaffemarkedet i dag er styrt av priser som gjør det vanskelig for kaffebøndene å overleve i markedet. Mange kaffearbeidere i dag er svært presset og underbetalt.

Jeg var så heldig å få være med kaffeekspert Steinar Svenning på tur til Guatamala i 2022, gjennom southerncoffee.no. Southern Coffee handler alltid direkte kaffe fra bøndene for å sikre seg at kaffebøndene får betalt det de fortjener.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Please reload

Please Wait